De toegevoegde waarde van serious games

Het is al jarenlang, nee, decennialang bekend dat spel geen unieke menselijke kwaliteit is. Johan Huizinga schreef al in zijn inmiddels klassieke werk ‘Homo Ludens’ uit 1938 dat jonge dieren zich al uitleven door middel van spel. Belangrijker, echter, was zijn constatering dat ook voor jonge dieren spel de functie diende van een leermiddel. Jonge hondjes vechten speels, om zich later als ‘volwassene’ te kunnen weren in bedreigende situaties; jonge katjes besluipen elkaar en hun speeltjes al, zodat ze later zijn voorbereid op het besluipen van echte prooidieren. Spel is een unieke vorm om kennis te maken met de wereld, die zich ver buiten de mensenwereld uitstrekt. Huizinga schreef een zeer uitgebreide en erkende analyse van waarom dat het geval is. In een spel gelden namelijk tijdelijke regels, die uitsluitend van belang zijn binnen de wereld van het spel. Wat er binnen die spelwereld gebeurt, heeft echter geen invloed op de ‘echte’ wereld: een spel is veilig. In een spel kun je fouten maken, verliezen, domme dingen doen, zonder dat daar in de ‘echte’ dagelijkse wereld consequenties aan verbonden zijn. Wat jonge dieren intuïtief begrijpen, is in de afgelopen decennia in de mensenwereld steeds vaker aangegrepen om leerprocessen en veranderingstrajecten mee vorm te geven. Spellen die buiten hun spelwereld en hun doel van vermaak nog een serieuzer doel dienen, een doel dat wel impact heeft op de echte wereld van dagelijkse dingen, worden door spelontwikkelaar Salsaparilla ook wel serious games genoemd.

Salsaparilla en hun serious games

Serious games is een term die wijst op twee pijlers van deze innovatieve leerbenadering: het spel, en het beoogde serieuze doel. Voor bedrijven en organisaties zijn serious games een uitkomst om de mindset van medewerkers langzaam te veranderen, nieuwe ideeën en werkwijzen te introduceren en tegelijkertijd aan teambuilding te doen. De managementspellen die Salsaparilla heeft ontwikkeld richten zich op de volgende branches:

 • NGO’s
 • Onderzoeks- en adviesbureaus
 • Onderwijs
 • Overheid
 • Zorg
 • Profit

Zoals u ziet, is het een breed palet van bedrijven, organisaties, teams en management waarvoor Salsaparilla serious games ontwikkelt. De doelen voor deze op verandering en ontwikkeling gerichte spellen zijn dan ook nog veel uiteenlopender. Zo biedt Salsaparilla serious games voor het ontwikkelen van:

 • Crisismanagement
 • Leidinggevende kwaliteiten
 • Sollicitatievaardigheden
 • Alternatieve onderwijsvaardigen
 • Projectmanagement
 • Eigenaarschap (belangrijk in grote bedrijven met veel managementlagen en in organisaties waar veel op basis van projecten wordt gewerkt)
 • Samenwerking

De effectiviteit van Salsaparilla

Dan rijst natuurlijk de vraag: hoe effectief zijn die serious games? Wie Risk speelt wordt toch ook niet meteen generaal, en wie Monopoly speelt geen vastgoedmagnaat? Dat klopt. Risk en Monopoly zijn dan ook niet ontwikkeld met dat doel voor ogen: oorlogsvoering en vastgoedacquisitie zijn in dezen slechts thema’s voor een gezelschapsspel. Dat is een fundamenteel andere spelvorm dan serious games. Bij serious games is het spel ontwikkeld om zowel leuk, aangenaam en speelbaar te zijn, als om actief informatie te verstrekken, inzicht te bieden in bepaalde situaties of iemands mindset te veranderen. De serious games van Salsaparilla zijn bewezen effectief en behalen de beoogde resultaten naar tevredenheid. Daarbij realiseert Salsaparilla zich terdege dat elk team en elke organisatie anders in elkaar steekt en mogelijk net een andere spelbenadering nodig heeft om effectief een verandering teweeg te brengen. Daarom treedt Salsaparilla ook graag op als adviseur, sparringpartner en spelontwikkelaar voor individuele bedrijven en unieke situaties. Weet u niet zeker of en wat Salsaparilla voor u en uw bedrijf kan betekenen? Bezoek de website of neem contact met ze op voor een beter inzicht in de voordelen van serious games. Ik beloof u dat er een wereld voor u open zal gaan. bekijk nu snel de website https://www.salsaparilla.nl/.