Heb jij fibromyalgie?

Als jij last hebt van lichamelijke klachten, dan is het vervelend als dokters hier niet direct een oorzaak voor kunnen vinden. Je hebt misschien een keer gehoord van fibromyalgie en vraagt je nu af of dit het zou kunnen zijn. Met de test van hierhebikpijn.nl kun je er snel achter komen of het waarschijnlijk is of niet dat dit de reden is van jouw klachten. Vergeet niet om toch altijd bij een arts na te gaan wat deze er van denkt, de vage klachten die bij fibromyalgie horen, kunnen namelijk ook voorkomen bij andere aandoeningen.

Symptomen bij fibromyalgie

Hoe groot is de kans dat jij deze aandoening hebt? Er wordt geschat dat ongeveer 2% van de mensen hier mee te maken krijgt, waarbij het zo is dat het bij vrouwen vaker voorkomt dan bij mannen. Fibromyalgie ontstaat vaak tussen het 25e en 40e levensjaar. Ondanks dat er steeds meer bekendheid over ontstaat, is het voor artsen toch lastig om een diagnose te stellen. Dit heeft te maken met de symptomen die bij de aandoening horen, namelijk:

  • stijfheid in gewrichten en spieren
  • verlies van kracht
  • gevoeligheid voor weersveranderingen
  • vermoeidheid en problemen met slapen
  • concentratieproblemen en stemmingsklachten
  • pijn in het hele lichaam en specifiek in de tenderpoints
  • darmklachten

Dit zijn heel wat symptomen, maar het lastige is dat niet iedere patiënt ze allemaal heeft en ook niet in dezelfde mate. Daar komt bij dat het lastig is om met een test fibromyalgie vast te stellen. Een bloedonderzoek, een MRI-scan of een röntgenfoto kunnen geen uitkomst bieden, want daarop zullen geen afwijkingen te zien zijn. Betekent dit dat er helemaal geen manier is om vast te stellen of jouw klachten nu op fibromyalgie wijzen of niet? Nee, artsen hebben namelijk wel methodes bedacht om de waarschijnlijkheid ervan te kunnen achterhalen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de aanwezigheid van tenderpoints, naar de pijnscore of de symptoomscore. Hoe hoger de scores, hoe groter de kans is dat het om deze aandoening gaat. 

Hulp van fysiotherapeut

Wil jij achterhalen of de kans groot is dat jij fibromyalgie hebt? Dan kun je op de website hierhebikpijn.nl een digitale zelfcheck doen. Zoals gezegd blijft het belangrijk om ook altijd contact met jouw arts op te nemen ter controle. Komt uit de test dat de kans groot is dat jij fibromyalgie hebt of krijg jij deze diagnose, dan is natuurlijk jouw vraag: hoe nu verder? Is er een behandeling mogelijk en hoe ziet deze er dan uit? Helaas zijn er nog geen medicijnen of behandelmethoden die voor genezing kunnen zorgen. Er zijn echter inmiddels wel manieren om de klachten die jij ervaart te verzachten. Je kunt hiervoor pijnstilling krijgen, maar ook de hulp van een fysiotherapeut kan positieve effecten hebben. Tijdens fysiotherapie kan het uithoudingsvermogen getraind worden en kan er gewerkt worden aan manieren om beter te bewegen. Daarnaast kunnen ook ontspanningsoefeningen goed van pas komen. Heb jij fibromyalgie en wil jij fysiotherapie proberen? Dan kun je bij hierhebikpijn.nl gemakkelijk een fysiotherapeut bij jou in de buurt vinden die jou kan helpen met een goede behandeling. Je kunt daar gewoon zonder verwijsbedrijf naar toe.