In 4 stappen een WordPress blog beginnen

WordPress is een populair CMS (Contentmanagementsysteem) voor het publiceren van verhalen en blogs op het internet. Deze webapplicatie stelt je in staat om eenvoudig een eigen website te bouwen, zonder dat je hier technische kennis voor nodig hebt. Je kunt de site helemaal naar eigen inzicht indelen. Je maakt binnen mum van tijd een site die helemaal bij je past. Wanneer je een WordPress blog wilt beginnen, doorloop je een aantal stappen:

  • Bepalen van je content
  • Uitkiezen van je thema
  • Kiezen van een domeinnaam
  • Berichten plaatsen en delen

Goed, je gaat een WordPress blog beginnen. Wat wil je op deze blog publiceren? Voordat je ook maar een woord op papier zet, is het belangrijk om hierover na te denken. Wat wil je bereiken, welk publiek heb je voor ogen? Nog belangrijker: waar ga je precies over schrijven? Is de blog gericht op je eigen ervaringen, of kies je voor actuele thema’s? Je kunt ook kiezen voor het schrijven van recensies, of poëzie. Een WordPress blog beginnen is doodeenvoudig, maar je zult merken dat je een concreet plan nodig hebt om je schrijfavontuur te laten slagen. Wanneer je een bepaalde soort content hebt gekozen is het tijd om de site in te delen. Bij WordPress werkt dit aan de hand van thema’s. Je hebt tientallen thema’s waar je uit kunt kiezen. Deze vormen de basis waar je mee gaat werken. Deze basis kun je natuurlijk aanpassen zoals jij dat wilt. Je hebt verschillende templates, voor verschillende soorten websites. Wil je een WordPress blog beginnen, dan heb je veel aan het ‘tegels’ thema. Op je site verschijnen diverse tegels en elke tegel leidt naar een andere tekst. Op deze manier zien je bezoekers snel wat je nieuwe berichten zijn en navigeren ze eenvoudig naar je andere werken.

WordPress blog beginnen: wat is je domeinnaam?

Wanneer je een account maakt bij WordPress dan krijg je een domein toegewezen. Dit is in de regel een .wordpress.com domein. Wanneer je in de browser op zoek gaat naar jouw blog, zul je dus iets moeten intikken als: jouwblog.wordpress.com. Sommige mensen vinden dit niet professioneel. Zij willen graag dat hun website eindigt op .nl of .com. Ga je een WordPress blog beginnen? Bedenk dan goed hoe je daarin staat. Wanneer je een serieuze domeinnaam wilt, zonder daar te veel voor te betalen, kun je jouw website het best onderbrengen bij een ander bedrijf. Je koopt je site dan bij iemand anders en installeert vervolgens de WordPress webapplicatie. Een mooi voorbeeld in Nederland is DataCT. Bij dit bedrijf koop je snel een .nl domeinnaam die jou aantrekt. Vervolgens installeer je WordPress en kun je direct een WordPress blog beginnen. De WordPress webapplicatie is eenvoudig te installeren op alle websites van DataCT. Op https://www.datact.nl/wordpress-blog-beginnen.php zie je precies hoe je dit moet doen!

Zichtbaarheid: het plaatsen van berichten

Wanneer je net begint met een blog is het belangrijk dat je berichten veel gelezen worden. Je wordt dan makkelijker gevonden op het internet en kunt in sommige gevallen zelfs reclame-inkomsten ontvangen. Zorg dat je actief bent op alle sociale netwerken en je blog daar promote. Maak een stijlvolle Facebookpagina voor je website en plaats hier je laatste artikelen. Laat al je volgers op Twitter weten dat je weer een nieuw bericht hebt geplaatst, enzovoorts! Het delen van berichten is ontzettend belangrijk om gevonden te worden op het internet. Doe je hier niks mee, dan zullen maar weinig mensen van jouw blog afweten. Heb je hier vragen over? Dan helpt DataCT je graag verder. De klantenservice helpt je een succesvol WordPress blog te beginnen!