Leskist techniek op basisscholen dankzij het Corlaer College

Het Corlaer College zetten we ons actief in om techniek een belangrijke plaats te geven binnen het (basis)onderwijs. Dit is mede omdat er een tekort aan technici ontstaat. Als middelbare school hebben we aandacht voor techniek door een speciale techniekklas in de onderbouw van het VMBO en twee techniekprofielen in de bovenbouw. Daarnaast willen we de interesse voor techniek al vóór de middelbare schoolperiode aanwakkeren. Daarom gaan we met de leskist naar groep 7 op de basisschool.

De leskist van het Corlaer College

Een medewerker van het Corlaer College bezoekt één dagdeel, met de leskist, per jaar ongeveer 30 basisscholen. Ze maken een werkstuk van de meegebrachte materialen.  Met deze leskist kunnen basisschoolleerlingen kennis maken met techniek en alvast een begin maken met het opdoen van  technische kennis. Bij het Corlaer College zijn we van mening dat een doorlopende leerlijn van groot belang is om kennis op een goede manier op te doen. Technisch inzicht en kennis van techniek leer je immers niet in korte tijd, maar kan door iedere leerling worden opgedaan wanneer hier vroeg mee wordt begonnen. Met onze leskist proberen we dan ook de leerlijn van jongs af aan op te zetten, zodat we hier op voort kunnen bouwen en de kennis die wordt opgedaan beter blijft hangen.

Wat doet het Corlaer College zelf aan techniek?

Natuurlijk is niet alleen de doorlopende leerlijn, met behulp van onder andere de leskist  voor groep 7 en de techniekactiviteiten van leerlingen in groep 8, van groot belang op het Corlaer College. In november 2017 is met succes een Tech-evenement voor groep 7 georganiseerd. Leerlingen maakten kennis met technologie en techniek tijdens workshops en bedrijvenmarkt. Er wordt overwogen dit evenement jaarlijks te laten terugkeren. Ook binnen ons onderwijs geven we techniek een belangrijke  plaats. Dit doen we op het Corlaer College niet alleen door technieklessen te geven maar ook door opdrachten, projecten en evenementen te organiseren rondom dit vak.

Zo heeft het Corlaer College op het VMBO een speciale techniekklas in de onderbouw en een techniekopleiding met BWI en PIE  in de bovenbouw. Ook de atheneum- en havoleerlingen worden enthousiast gemaakt voor techniek. Dit gebeurt door de lessen wetenschap en techniek bij atheneum en technologie bij havo.

Naar school in Nijkerk

Niet alleen leerlingen uit Nijkerk  komen naar het Corlaer College voor hun middelbare school. Ook uit de wijde omgeving trekken leerlingen naar onze school toe om hun vooropleiding  te kunnen volgen. Doordat het Corlaer College een brede school is zijn er voor de leerlingen veel mogelijkheden om het beste uit zichzelf te halen. Wij streven er echter ook naar om de individu centraal te stellen en kleinschaligheid te garanderen. Dit doen wij onder andere door twee aparte vestigingen, zodat de locatie niet overweldigend is en een persoonlijke aanpak mogelijk blijft op het Corlaer College