Training Feedback Geven: positieve feedback belangrijker dan kritiek uiten

Een cursus feedback leveren leert je meer dan enkel kritiek uiten. Integendeel. Het leert je één van de meest nuttige communicatie-skills die je maar kunt hebben: lof uiten. Niet alleen leuker om te geven, maar ook nuttiger. Om deze 3 redenen.

3x waarom positieve feedback geven belangrijk is

Wanneer jij je inschrijft voor een training feedback geven, heb je bepaalde verwachtingen. Je neemt aan dat je leert hoe je iemand streng, doch rechtvaardig aanspreekt. Hoe je een collega confronteert of hoe je een lastig gesprek aangaat.

Hoewel je deze dingen daar zeker leert, gaat feedback geven over meer dan enkel kritiek uiten. Feedback draait ook – nee, juist – om het uiten van lof.

Een collega ‘op de vingers tikken’ zorgt er namelijk zeker voor dat hij zijn beste beentje voorzet. Hem echter complimenteren, een hart onder de riem steken of hem prijzen voor wat wél goed gaat, brengt hem verder.

  • Je collega positieve feedback geven, triggert namelijk zijn ‘intrinsieke motivatie’ — zijn innerlijke drijfveer die hem aanmoedigt. Hierdoor is hij eerder bereid z’n best te doen en zal hij meer enthousiasme voelen over doelen en projecten. Hem enkel bekritiseren doet het tegenovergestelde.
  • Daarnaast kom ook jij beter uit de verf. Leiders of collega’s die namelijk vaak positieve feedback uiten of lof geven, scoren beter dan hun pessimistische tegenstanders. Telkens enkel zeggen wat een ander fout doet, leidt namelijk bij tot ander tot een gebrek aan vertrouwen. De kritiek-ontvanger ervaart het gevoel dat jij niet het beste met hem voor hebt. Dat wil je vermijden.
  • Tot slot zorgt positieve feedback ervoor dat je negatieve feedback beter aankomt. Telkens kritiek spuwen zorgt er op den duur voor dat het zijn impact verliest. Je collega’s nemen je feedback niet meer echt serieus. Wanneer je echter vooral positieve feedback uit, zal jouw kritiek als geloofwaardig en oprechter worden beschouwd. Men gaat er vanuit dat je eerlijk en behulpzaam bent. Hierdoor nemen ze je kritiek sneller ter harte.

Positieve feedback geven werkt dus, beter zelfs dan negatieve feedback. Een goede training Feedback Geven snapt dit. Daarom leren zij niet enkel hoe je kritiek uit (iets waar velen moeite mee hebben), maar ook hoe je lof uit (iets wat velen nóg lastiger vinden).

Wil jij dus in de toekomst zo’n training bijwonen, besef dan dat je twee kanten van de medaille leert kennen én toepassen. Je leert hoe je een niet-zo’n-leuke boodschap levert, maar ook hoe je iemand een dikke pluim geeft.

Dat laatste kan op 3 manieren:

3 tips uit de training Feedback Geven die jij direct kunt toepassen.

Om iemand van positieve feedback te voorzien, hoef je je niet in allerlei bochten te wringen. Het is vrij makkelijk: een opgestoken duim, een schouderklopje of een verbaal compliment — het werkt allemaal. (zolang je wel even op deze 3 punten let:)

1.   Geef alleen positieve feedback — geen mixed messages.

Heel simpel: je geeft óf kritiek, óf complimenten. Gebruik niet beiden in één gesprek, want dat verwart de ander alleen maar. Zo heeft je compliment nog geen effect gehad!

In plaats van dus te zeggen: “Hé, Tom. Wat een goede presentatie was dat! Complimenten. Let in het vervolg wel even op je afsluiting — die kon wat strakker.”, doe je het anders:

  • Je geeft een compliment: “Hé Tom. Super presentatie. Goed gedaan!

of

  • Je geeft kritiek: “Hé Tom. Ik vond de conclusie bij je presentatie niet helemaal lekker lopen. Het overtuigde me niet.

Zo veroorzaak je geen verwarring bij Tom — “doe ik het nu wel of niet goed?” en landt je feedback beter.

2.   Geef méér positieve feedback dan negatieve.

Soms zul je iemand moeten voorzien van harde kritiek, helaas. Maar wanneer deze terecht is en het helpt de ander beter presteren, dan kan het ontzettend waardevol zijn. Zorg er echter toch voor dat je ook altijd iets positiefs te melden hebt.

Iemand die namelijk niet zo goed presteert, wil je motiveren door middel van positieve feedback. Een verhouding hanteren waarin je 80% positief commentaar levert en 20% negatieve kritiek, is dan ook perfect om hem of haar te stimuleren.

Wanneer er namelijk meer positieve dan negatieve feedback is, dan zal een collega je kritiek meer op prijs stellen. Zij zijn eerder geneigd om de kritiek te zien als een manier om hen te helpen.

Met andere woorden: zorg dat je voornamelijk positieve dingen te melden hebt. Lever je dus meer kritiek, dan zul je ook meer lof moeten uiten

Dat kan heel eenvoudig: “Goed bezig.” of “Dat heb je goed aangepakt, Laura.

3.   Geef het meteen — wacht er niet mee.

Het grote verschil tussen het geven van negatieve feedback en positieve, is dat je kritiek altijd voor je houdt en pas met iemand bespreekt wanneer jullie onder vier ogen zijn. Je wilt namelijk niet midden op de werkvloer je teamlid afstraffen op zijn rapport.

Positieve feedback daarentegen, die wil je juist geven waar iedereen bij is. Voor de ander voelt dit namelijk fantastisch. Strooi je complimenten en lof dan ook regelmatig uit. Ter plekke, wanneer je het ziet.

Hé jongens. Goed nieuws: Linda hier heeft zojuist die klant binnen gehaald. Dat is wel een applausje waard!” of minder groots: “Peter, kijk jij even mee met Lars? Hij kent die software namelijk als z’n eigen broekzak. Leer je veel van.

Kortom:

Het geven van positieve feedback wordt veelal overschat. We krijgen het graag, maar het een ander géven vergeten we nog wel eens. Toch is het zeer nuttig. Complimenten geven is namelijk een krachtige manier om mensen te motiveren, aan te moedigen en zorgt er zelfs voor dat je negatieve feedback beter landt. Doe het daarom vaker:

Geef je collega een schouderklopje, een opgestoken duim of benoem eens in de afsluiting van je mail dat hij topwerk heeft geleverd. Het doet wonderen.

Onthoud hiervoor de bovenstaande 3 punten:

  1. Positieve feedback geven? Geef dan géén kritiek. Dat doe je op een andere moment.
  2. Geef altijd méér positieve, dan negatieve feedback.
  3. Houd het niet achter. Geef lof zodra je het ziet.

Ga er mee aan de slag!