Traumaverwerking

Het ervaren van bepaalde heftige gebeurtenissen, kan leiden tot een trauma waar je zonder goede traumaverwerking niet zomaar weer vanaf komt. Allemaal maken we natuurlijk dingen mee in ons leven die niet zo prettig verlopen. Maar sommige mensen maken wel heftigere zaken mee dan anderen. Als we denken aan traumatische gebeurtenissen, dan kan er bijvoorbeeld gedacht worden aan soldaten die meegevochten hebben in een oorlog, maar er zijn natuurlijk meer traumatische momenten in iemands leven te bedenken. Zo kan seksueel misbruik een enorm stempel drukken op levens en zonder een gedegen traumaverwerking kan dit gezonde seksuele relaties in de weg staan. Ook het meemaken van een ernstig ongeval of dit alleen maar zien, kan als traumatisch ervaren worden. Net als bijvoorbeeld de plotselinge dood van een geliefde. En zelfs als je nog heel jong bent, al bij je geboorte, kun je trauma’s oplopen. Denk dan eens aan geboren worden met de navelstreng om je nek. Het kunnen dus ook zaken zijn die jij je niet meer bewust kunt herinneren, maar die wel op de een of andere manier in jouw systeem zijn gaan zitten. Hierdoor zorgen ze voor bepaalde reacties, die niet gewenst en ook niet nodig zijn. Door te kiezen voor traumaverwerking kun je hier vanaf komen.

Traumaverwerking van zaken die samenhangen met de geboorte

Trauma’s rondom de geboorte zijn een heel speciale categorie als het aankomt op traumaverwerking. Maak jij op latere leeftijd wat mee, dan kun jij je dit goed herinneren en dan weet je ook waarom je misschien op bepaalde situaties op een bepaalde manier reageert. Dat stelt jou in staat om hier mee om te leren gaan. Maar met geboortethema’s ligt dit toch iets anders. Dat jij geboren bent met je navelstreng om je nek, daar zul jij je zelf niet bewust iets van herinneren, maar in jouw lichaam kan dit wel een overlevingsmechanisme in gang gezet hebben dat vele jaren kan blijven bestaan, ook als het al lang niet meer relevant is. Door goede traumaverwerking kun jij dit verwerken en weer gezond doorleven. Ook andere zaken rond jouw geboorte kunnen van invloed zijn, zoals:

  • een postnatale depressie bij jouw moeder
  • het verlies van je tweelingbroer of -zus
  • afgestaan worden door je biologische ouders en geadopteerd worden
  • tobeme.nl

Van een postnatale depressie krijg jij als baby helaas veel mee, het heeft zeker invloed op jouw ontwikkeling. Datzelfde geldt voor het verlies van een broer of zus als je één van een meerling bent. Helaas gebeurt het af en toe dat niet iedere kind van een meerling levend ter wereld komt en dit kan een heftige gebeurtenis zijn waar jij, zonder traumaverwerking, je leven lang last van kunt hebben. Ook adoptieproblematiek kan voor trauma’s zorgen, maar gelukkig is hiervoor in ieder geval de laatste jaren steeds meer aandacht.

To be me

Ervaar jij klachten, lichamelijk of geestelijk, en heb jij het idee dat deze samenhangen met onverwerkte trauma’s? Dan is het goed om aan de slag te gaan met traumaverwerking. Zoals gezegd hoef jij je dus niet per se een traumatische gebeurtenis te kunnen herinneren, om hier toch de invloed van te merken. Wil jij bijvoorbeeld werken aan iets wat rond jouw geboorte gebeurt is, dan kun je voor de traumaverwerking heel goed terecht bij To be me. Deze coach heeft hier speciale aandacht voor, wat bij lang niet alle professionals op dit gebied het geval is. Maar er zijn natuurlijk ook meer zaken die jij kunt willen verwerken en ook daarvoor kun je hier prima terecht. Ben jij op zoek naar goede hulp bij traumaverwerking, dan is To be me een uitstekende keus!