Wat is een esta visum?

esta-aanvragen - esta visumGa je een reis maken buiten de EU? Dan zul je in veel gevallen over de nodige reisdocumenten of visa moeten beschikken om het land binnen te komen. Dit is in Amerika niet anders, als je hier naar toe wilt gaan, dan stuit je tijdens je zoektocht naar informatie al snel op het esta visum. Dit is een elektronisch reisdocument en het staat voor Electronic System for Travel Authorization. Nu heb je voor verschillende soorten reizen natuurlijk verschillende soorten documenten nodig. Het maakt voor een land immers veel uit hoe lang je er blijft en wat je er van plan bent te gaan doen. Een esta visum dien je aan te vragen op het moment dat je:

  • als toerist Amerika bezoekt en je niet langer dan negentig dagen blijft
  • een zakenreis maakt naar de Verenigde Staten
  • een tussenlanding maakt op Amerikaans grondgebied

Vooral dat laatste is voor veel mensen een verrassing, zij verwachten niet dat ze daarvoor een visum aan moeten vragen. Maar dat is dus wel het geval. Regel daarom op tijd je esta visum, zodat je zonder problemen naar de VS kunt gaan en geen problemen krijgt bij de douane daar.

Geldigheid esta visum

Mensen die veel ervaring hebben met reizen, weten dat visa vaak maar beperkt gebruikt kunnen worden. Vaak gelden ze slechts voor een reisperiode die je van tevoren bij de ambassade aangevraagd hebt. Hoe zit dat nu met het esta visum? Hiervoor geldt dat deze een geldigheid heeft van twee jaar. Dat betekent dat je na goedkeuring dus twee jaar lang van dit document gebruik kunt maken, zolang je niet langer dan drie maanden in het land verblijft. Het gebruik is verder onbeperkt, dus of je nu één keer of tien keer van en naar Amerika wilt reizen, dat maakt verder niet uit. Wat wel een aandachtspunt is, is dat het esta visum aan jouw paspoort gekoppeld is. Dat is heel logisch, maar het betekent ook dat dit ervoor kan zorgen dat de geldigheid beperkt is. Moet je binnen twee jaar een nieuw paspoort aanvragen, dan moet je daarna ook een nieuw esta visum aanvragen. Hoewel in theorie de geldigheid dus twee jaar is, kan dit er in de praktijk op neerkomen dat je er maar een half jaar of een jaar van gebruik kunt maken en dan al weer een nieuwe aanvraag moet doen.

Online aanvraagformulier indienen

Soms is het zo dat als je een land wilt bezoeken en je hiervoor een visum aan wilt vragen, je daarvoor een aanvraag moet versturen naar de ambassade of er zelfs persoonlijk langs moet gaan. Bij een esta visum is dat niet nodig, hiervoor kun je gewoon online je aanvraag doen en betalen, waarna je ook online de melding krijgt of je het visum krijgt of niet. Om het esta visum te kunnen krijgen, moet je via een formulier een aantal vragen beantwoorden. Uiteraard worden er naar je persoonsgegevens gevraagd en je paspoortgegevens, maar ook willen ze graag je werkgegevens hebben en informatie over je verblijfplaats in Amerika. Deze twee laatste zijn niet verplicht om te beantwoorden en soms kun je er ook geen antwoord op geven, bijvoorbeeld omdat je van plan bent om rond te gaan reizen en je nog niet weet wanneer je waar bent. Maar weet je dit wel en kun je de vragen wel beantwoorden, dan is het altijd aan te raden om dit gewoon in te vullen. Ook zullen er wat veiligheidsvragen gesteld worden. Wil je hier meer over weten? Op esta-aanvragen.com kun je alle informatie vinden die je nodig hebt met betrekking tot het esta visum.