WSNP en tussentijdse beëindiging ?

U bent door vervelende omstandigheden in de schulden geraakt. Omdat u geen mogelijkheid meer zag om deze schulden af te lossen bent u in de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen terecht gekomen. De WSNP stelt mensen met hoge schulden in staat om na enkele jaren weer schuldenvrij door het leven te gaan. Het traject heeft verschillende stappen:

  • Aanvraag bij gemeente
  • Verzoek aan de rechtbank
  • Schuldsaneringtraject
  • Schuldenvrij

Wanneer u voor het eerst te maken krijgt met “problematische schulden” dan meldt u zich bij de gemeente. Deze zal u dan inschrijven bij de zogeheten schuldhulpverlening. De gemeente gaat dan kijken, samen met de schuldeisers, of er afspraken te maken zijn wat betreft de uitstaande betalingen. Wanneer er geen akkoord bereikt kan worden begint de volgende stap: het verzoek aan de rechtbank. U stuurt een verzoek aan de rechtbank om al uw schulden kwijt te schelden en om opgenomen te worden in de WSNP. Wanneer de rechter u toelaat tot het programma, dan komt u in een schuldsaneringtraject. Er zijn verschillende gronden waarop u kunt worden afgewezen voor het programma. Wanneer u de schulden door fraude of onverantwoord gedrag heeft opgelopen zult u niet worden geholpen. Ook wordt bekeken of u al niet eerder door de wet bent geholpen, wanneer dit het geval is zal uw nieuwe aanvraag niet gehonoreerd worden. Wanneer u eenmaal in het traject zit is het heel belangrijk om hier niet weer uitgezet te worden. Dit heet tussentijdse beëindiging . Tussentijdse beëindiging treedt op wanneer u zich, in de 3 jaar die u moet uitzitten, niet aan de vastgestelde regels houdt. Als u te maken krijgt met tussentijdse beëindiging dan heeft u een serieus probleem. Het betekent concreet dat alle schuldeisers die nog geld van u kregen voordat u het traject inging, nu weer het recht hebben hun deel op te eisen. Tussentijdse beëindiging moet daarom te allen tijde worden vermeden. Wat zijn uw plichten wanneer u in de WSNP zit? In de eerste plaats mag u geen nieuwe schulden maken. Wanneer u dit wel doet leidt dit direct tot een tussentijdse beëindiging . Ook moet u direct op zoek naar werk, u moet tenminste 36 uur per week werken. Wanneer u langere tijd geen werk kunt vinden, terwijl u niet bent afgekeurd, kan tussentijdse beëindiging worden aangevraagd. Verder moet u veranderingen in uw situatie direct melden en moet u werken aan uw problemen. Zo kunt u voorkomen dat u later opnieuw in de schuldsanering terecht komt.

Tussentijdse beëindiging ; wat gaat er mis?

Tussentijdse beëindiging ziet men geregeld bij mensen die zich niet houden aan het vastgestelde programma of aan de verplichting van de WSNP. Het is niet opvallend dat dit gebeurd; het leven in de WSNP is alles behalve makkelijk. In de eerste plaats bekijkt een bewindvoerder hoeveel geld u elke maand mag gebruiken om uw vaste lasten te betalen. Dit bedrag wordt vastgesteld op een absoluut minimum. U zult geen geld overhouden. Bij deze vaste lasten wordt een klein bedrag aan huishoudgeld begroot. Alles wat u meer verdient verdwijnt op een bankrekening. Deze bankrekening wordt ook wel de boedelrekening genoemd. Van deze rekening worden de schuldeisers terugbetaald en wordt de bewindvoerder betaald. Tussentijdse beëindiging treed op wanneer u onvoldoende geld op de boedelrekening stort. De bewindvoerder kan dan besluiten dat onvoldoende meewerkt en overgaan tot tussentijdse beëindiging . De WSNP wordt ook vaak beëindigd omdat:

  • De overheid niet voldoende informatie heeft
  • U niet op zoek bent naar werk
  • U zich opnieuw in de schulden werkt
  • U niet eerlijk bent geweest bij de start van het programma

Wanneer de bewindvoerder niet genoeg gegevens van u krijgt kan hij of zij oproepen tot tussentijdse beëindiging . Het is daarom belangrijk deze persoon altijd van voldoende informatie te voorzien. Ga geregeld met deze persoon in gesprek en zorg dat er geen misverstanden ontstaan over uw situatie. Hiernaast is het essentieel dat u zich 100% inzet om van uw schulden af te komen. Wanneer u besluit om niet te gaan werken komt u ook niet in aanmerking om met een schone lei te mogen beginnen; tussentijdse beëindiging is dan een feit. De laatste reden op het lijstje spreekt eigenlijk voor zich. Hier kunt u, nadat u een aanvraag heeft gedaan, ook niet veel meer aan doen. Zorg dat u altijd eerlijk bent bij het invullen van het papierwerk en in uw gesprekken met de gemeente en met schuldeisers. Wanneer u zich aan de regels houdt hoeft u zich niet druk te maken om tussentijdse beëindiging .

Hulp in noodgevallen

Is er iets misgegaan en heeft u dringend hulp nodig? Dreigt een tussentijdse beëindiging zonder dat u hier iets aan heeft kunnen doen? Raak niet in paniek en neem gelijk contact op met een WSNP-advocaat. Op http://www.wsnp-zaken.nl/tussentijdse-beeindiging/ vind je alle informatie die je nodig hebt. Op deze site regel je binnen zeer korte tijd een WSNP-advocaat die je kan helpen om een rechtszaak te voorkomen. Is het al te laat, dan voert deze advocaat jouw verweer, je staat er niet alleen voor. Neem gelijk contact op via het contactformulier op de site of pak de telefoon en bel! Het is belangrijk om niet te lang te wachten en direct actie te ondernemen. Hoe langer u wacht, des te groter is de kans op tussentijdse beëindiging . Laat geen moment voorbij gaan en regel vandaag nog uw advocaat. Zo kunt u ervoor zorgen dat u na drie jaar weer met een schone lei kunt beginnen.