Creatief met decopatch

Ben jij creatief en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of zou jij graag wat meer creatief bezig willen zijn, maar weet je niet zo goed op wat voor manier? Dan kan decopatch net iets voor jou zijn. Het is een relatief eenvoudige techniek, die door oefening tot prachtige resultaten kan leiden. Wat is decopatch nu precies? Decopatching is eigenlijk het best te omschrijven als schilderen met papier. Wat je in feite doet, is een object beplakken met speciaal hiervoor ontwikkeld papier. Dit heeft vaak mooie en bijzondere kleuren en patronen en door verschillende varianten te combineren op een object, kun je de meest bijzondere resultaten creëren. Het lijkt in het begin misschien wat ingewikkeld, maar met een beetje oefening kun je met decopatch al snel de mooiste dingen maken. Bovendien kun jij je techniek steeds verder ontwikkelen en er zo voor zorgen dat jouw creaties nog mooier worden en er zeer professioneel uit komen te zien. Als je het goed doet, dan zal niemand kunnen zien dat het gaat om papieren die gelijmd zijn, het resultaat zal dan zo glad en naadloos zijn, dat het inderdaad er gewoon uitziet alsof het geschilderd is. Door de fantastische patronen die er te krijgen zijn, ziet decopatch er daardoor al heel snel uit alsof het een zeer ingewikkeld en tijdrovend project was om het te maken. Terwijl jij zelf dus wel beter weet. Zoek jij nog een nieuwe hobby, dan is het dus zeker de moeite waard om eens decopatch te overwegen. Je kunt met decopatching heel veel kanten op en het biedt daardoor steeds weer nieuwe creatieve mogelijkheden en uitdagingen. Het fijne is bovendien dat je niet per se heel creatief aangelegd hoeft te zijn om hier toch goed mee uit de voeten te kunnen.

De mogelijkheden van decopatch

Wat kun je nu allemaal mooier maken met behulp van decopatch? Eigenlijk alles wat je zelf maar wilt. Je kunt het papier namelijk plakken op objecten van:

  • glas
  • metaal
  • kunststof
  • piepschuim
  • hout
  • papier-maché
  • MDF

De grote verscheidenheid aan mogelijke materialen zorgt er dus voor dat jij ook heel veel verschillende mogelijkheden hebt. Als mensen net met decopatch beginnen, dan kunnen zij vaak voor het beplakken van kant en klare figuren die in hobbywinkels te krijgen zijn. Vaak zijn deze gemaakt van piepschuim en in veel hobbywinkels zijn er ook heel veel verschillende soorten figuren te krijgen. Dit geeft jou de mogelijkheid om op een eenvoudige manier de techniek aan te leren, een eigen stijl te ontwikkelen en de verschillende mogelijkheden te ontdekken. Het gebruiken van een kant en klaar object heeft natuurlijk als voordeel dat je meteen met decopatch aan de slag kunt gaan, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om ook zelf het object te vervaardigen. Je kunt bijvoorbeeld met papier-maché je eigen creaties maken. Dit kost alleen wat meer tijd en je moet dan bovendien ook nog handig zijn met een andere techniek. Maar voor de echte creatievelingen biedt dit natuurlijk wel weer een geheel nieuwe uitdaging. decopatch is ook uitstekend geschikt om bestaande objecten mee op te fleuren. Zo kun je bijvoorbeeld je fotolijstjes een heel nieuwe uitstraling geven of een eenvoudig hout krukje beplakken met de mooiste patronen en er zo echt een uniek meubelstuk met een heel eigen uitstraling van te maken. Je merkt dat je met decopatch dus echt heel veel verschillende kanten op kunt en dat je het kunt gebruiken op heel veel verschillende manieren. Dat maakt het tot een techniek die voor velen zeer interessant is.

Wat heb je nodig?

Wil je gaan beginnen met decopatch, dan zul je een aantal dingen moeten aanschaffen. Zo heb je natuurlijk een paar verschillende soorten speciaal hiervoor gemaakt papier nodig, zodat je verschillende patronen uit kunt proberen. Wat je ook absoluut nodig hebt, is speciale decopatch lijm. Deze zorgt ervoor dat je de papieren stroken heel glad kunt verlijmen. Om ervoor te zorgen dat alles goed blijft zitten, gebruik je tot slot een speciale afdekvernis, die vaak meteen ook een mooie glans aan het geheel geeft. Ga echt niet aan de slag met een gewone lijm, gewoon papier en vernis die hier niet voor gemaakt is. Hiermee zul je geen mooie resultaten behalen en je zult dan al snel zeer teleurgesteld raken in deze creatieve techniek. Wil jij eerst eens testen of dit wel echt iets voor jou is, volg dan eens een decopatch cursus, er wordt ongetwijfeld ook bij jou in de buurt wel een speciale cursus hiervoor gehouden. Ga jij liever meteen zelf aan de slag, dan is het verstandig om eerst een bezoek te brengen aan CreaPoint, de webshop die een ruime keus aan artikelen voor decopatching verkoopt. Je vindt bij hen een zeer ruime keus aan flinterdun papier dat speciaal gemaakt is voor decopatch. Ook voor de nodige lijmen kun je bij hen terecht. En zoek je een mooie vernis om het af te werken, dan kun je deze ook bij hen vinden. Zij hebben bovendien een speciale decopatch lijm in het assortiment die eigenlijk lijm en vernis ineen is. Zo hoef je dus niet op het eind nog af te werken met een speciale vernis, maar doe je dit gewoon in één handeling. Als je op zoek bent naar een goede kwaliteit artikelen voor decopatch en naar een webwinkel met een ruim assortiment op dit gebied, dan is CreaPoint dus het adres om naar toe te gaan.