Vier dingen die je moet weten over drank stoken

Steeds meer mensen vinden het leuk zelf drank te stoken. Dit is helemaal niet raar: drank stoken is goedkoop en relatief gemakkelijk te leren. Voordat je halsoverkop begint met het fabriceren van je eigen genotsmiddel is het belangrijk om bij een aantal zaken goed stil te staan. In dit artikel lees je 4 dingen die je moet weten over drank stoken!

  • Materiaal
  • Voorbereiding
  • Risico
  • Nederlandse wet

Om te beginnen heb je een aantal onderdelen nodig om te beginnen met drank stoken. Deze onderdelen zijn, in willekeurige volgorde, een ketel, een koeler, een brander en een helm. Met deze vier onderdelen maak je binnen no time een heerlijk gedestilleerd drankje! Het is belangrijk dat de ketel die je gebruikt van koper gemaakt is of met koper is belegd. Koper haalt namelijk zwavelhoudende stoffen uit de vloeistof, die het eindproduct een bittere smaak geven wanneer ze blijven zitten. Zelfs de grootste destilleerderijen ter wereld gebruiken daarom koperen ketels. Om de vloeistof op te kunnen warmen is een brander nodig. Dit mag in principe elk type brander zijn, maar kijk even goed naar de gebruiksaanwijzing op de ketel. Het kan voorkomen dat sommige branders niet werken bij sommige ketels. In het ergste geval raakt de ketel zelfs beschadigd; pas hier dus voor op! Naast dit alles heb je ook een koeler nodig. In de meeste gevallen wordt hiervoor een spiraal gebruikt. Deze spiraal wordt ondergedompeld in water en koelt het gas aan de binnenkant weer af. Hierdoor condenseert deze en loopt als vloeistof weer naar buiten. Drank stoken vereist dus zeker wat geduld, het kan makkelijk een uur duren voordat je een beetje ethanol uit de installatie hebt gehaald. Wanneer je de onderdelen klaar hebt staan is het tijd voor de voorbereiding. Zorg dat je ergens een plek creëert waar je ongestoord kunt werken en genoeg ruimte hebt. Je kunt de ketel bijvoorbeeld in de tuin of in de garage neerzetten. Zorg dat je het koelwater dat je gebruikt eenvoudig weer kunt afvoeren, bijvoorbeeld bij een put of bij een wasbak. Het is van belang dat niet te veel externe factoren invloed hebben op het stookproces. Drank stoken moet zeer gecontroleerd plaatsvinden! Daarom raadt men aan om het mengsel niet in aanraking te laten komen met de buitenlucht. De vloeistof die je gaat destilleren hoort ook bij de voorbereiding. Deze bestaat uit suikerwater en gist en deze moet je een paar weken laten staan. Na een bepaalde periode is het maximale alcoholpercentage bereikt (ongeveer 12%) en ben je klaar om te beginnen. Drank stoken is helemaal niet lastig. Zorg voor een degelijke voorbereiding en een goede stookdrank!

Drank stoken; risico’s

Hoewel drank stoken niet erg lastig is kleven er wel degelijk een paar risico’s aan. In de eerste plaats is alcoholdamp erg brandbaar. Wanneer je een gasbrander gebruikt kan dit gas vlamvatten of exploderen. Het is daarom verstandig om een elektrische brander te gebruiken en je voor te bereiden op een eventuele ontploffing. Zorg dat niemand gewond kan raken wanneer er iets fout gaat. Een ander risico is methanol. Methanol is een vorm van alcohol die erg giftig is. Methanol ontstaat door het vergisten van mengsels waar pentosen inzitten. Pentosen komen uit fruit, maar kunnen ook in hout voorkomen. Zorg dus dat je stookdrank geen rare ingrediënten bevat. Om deze reden is het bovendien erg belangrijk de ketel na elke stook goed schoon te maken. Je wilt niet dat ongezonde pentosen in de ketel achterblijven. Drank stoken moet zorgvuldig gebeuren om de eigen gezondheid en die van anderen niet in gevaar te brengen. Hoe zit het dan met de Nederlandse wet: is het toegestaan om zelf alcohol te maken? Op deze vraag is niet direct een ja of nee antwoord te geven, maar er zijn richtlijnen waar je op kunt bouwen. Het maken van licht alcoholische drank, waar je geen hulpmiddelen voor nodig hebt, is in principe legaal. Je mag daarom gewoon een stookdrank maken en deze consumeren (al is dat in de meeste gevallen niet aan te raden). Echt drank stoken is een stukje lastiger. Drank stoken vereist een installatie en je mag deze installatie alleen in je bezit hebben wanneer je een vergunning hebt. Deze vergunning kun je aanvragen bij de douane. Wanneer je eenmaal over dit papiertje beschikt moet je bijhouden hoeveel je met de installatie produceert en moet je hier accijnzen over betalen. Verder is het niet toegestaan om de zelfgestookte drank te verkopen. In Nederland heerst in de meeste gevallen een gedoogbeleid. Maak je het niet te bont, dan zul je niet snel worden opgepakt voor het produceren van een beetje ethanol. Wanneer je echter grootschalig begint te produceren, dan is een vergunning noodzakelijk om hoge boetes te ontlopen.

Bestel alleen topkwaliteit

Hopelijk ben je nu iets beter op de hoogte van de voordelen en risico’s van drank stoken. Om de lekkerste drankjes te produceren is het noodzakelijk een goede ketel te hebben. De beste ketels koop je bij drankstoken.nl. Op deze site vind je bovendien alle accessoires die je nodig hebt om je gasten een heerlijk stookdrankje voor te zetten. Hierbij kun je denken aan een thermometer, om de temperatuur van de stookdrank te kunnen bepalen, of een handig bakje om de voorloop in op te vangen. Wil je meer informatie over drank stoken in het algemeen dan ben je hier aan het juiste adres. Surf snel naar bovenstaande site en bekijk alle mogelijkheden!