Eenvoudig alimentatie wijzigen

Betaal jij je partner alimentatie, dan is dit vaak niet de meest prettige situatie om je in te bevinden. Je hebt jarenlang met elkaar gespendeerd, je bent getrouwd geweest en je wilt hopelijk het beste voor je partner. Het is volgens de wet verplicht dat degene die het minder breed heeft alimentatie krijgt. Als jij dus de partner bent met het grotere gedeelte van het geld en het inkomen, dan zul jij dus aan deze alimentatieplicht moeten voldoen. Er zijn echter een aantal situaties waarin alimentatie wijzigen is toegestaan.

  • Gewijzigde inkomsten
  • Samenwonen of hertrouwen
  • Andere woonlasten
  • Geboorte van een kind
  • Verkeerde of onvolledige gegevens

Bij de eerste vier redenen wordt het niet langer als redelijk gezien om alimentatie te betalen en dus is het mogelijk om te kiezen voor alimentatie wijzigen of eigenlijk stop je er in al deze gevallen mee. De hoogte van de alimentatie kan echter ook gewijzigd worden wanneer er bij de bepaling van de eerste alimentatie een fout is gemaakt en deze is gebaseerd op onvolledige of zelfs verkeerde gegevens. Wanneer dat het geval is, is alimentatie wijzigen noodzakelijk en zal er dus opnieuw een berekening plaatsvinden. Het is overigens voor beide partijen mogelijk om een aanvragen tot alimentatie wijzigen aan te vragen.

Meer informatie over alimentatie wijzigen

Er zijn natuurlijk uiteenlopende dingen die kunnen wijzigen in bijvoorbeeld je inkomsten of woonlasten. Dit betekent niet altijd automatisch dat alimentatie wijzigen ook eindigt met het stopzetten van de alimentatie. De situaties waarin dit wel gebeurt zijn wanneer de partner die het geld ontvangt gaat samenwonen of hertrouwen met een nieuwe partner en ook de geboorte van een kind is duidelijk dat hij of zij een nieuwe partner heeft (of hij of zij wel of niet nog in zicht is). In deze situatie kan het alimentatie wijzigen per direct ingezet worden. Je hoeft als de ex-partner uiteraard niet te blijven betalen als er een nieuwe partner in beeld is. Op de website Alimentatie-wijzigen.nl vind je hier meer informatie over. Ze hebben verschillende artikelen over allerlei onderwerpen die hiermee te maken hebben. Bijvoorbeeld ook over kinderalimentatie of hoe het is geregeld als je alleen hebt samengewoond. Het alimentatie wijzigen vindt altijd plaats via een advocaat. Het is dus belangrijk dat je iemand hiervoor inhuurt. Op de bovengenoemde website vind je ook daarover meer informatie.

De regels van het alimentatie wijzigen

Het alimentatie wijzigen is ook aan bepaalde regels gebonden en een groot gedeelte daarvan heeft te maken met de grond waarop de alimentatie ooit bepaald is. Is er zo afgesproken dat de alimentatie niet gewijzigd kan worden, ook niet als er iets in de situatie van de desbetreffende partner wijzigt? Dan is er helaas niets wat daaraan gedaan kan worden. In die situatie zal de alimentatie dus ongewijzigd blijven. Wil jij weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met Meesters en Meer Advocaten. Zij beheren de website die we hiervoor al noemden en zij hebben een uitgebreide ervaring op het gebied van alimentatie. Zij kunnen je dus zeker verder helpen op dit gebied. Het is soms lastig om bij te houden hoe alles precies in elkaar zit en hoe je dingen dus het beste aan kunt pakken. Met een advocaat onder de arm sta je dan een stuk sterker en dat is in zo’n situatie wel zo prettig. Heb jij dus vragen omtrent dit onderwerp? Neem dan vandaag nog contact met ze op om te zien wat ze voor jou kunnen betekenen. Ze vertellen je graag meer over de opties die zij te bieden hebben en wat je het beste kunt doen. Lees meer..