Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? - Uw maximale hypotheek

De huizenmarkt trekt weer aan en steeds meer mensen besluiten een huis te kopen. Daar is geld voor nodig, geld dat niet iedereen direct op de bank heeft staan. Veel jonge starters sluiten daarom een hypotheek af, om zo de aanschafskosten van een nieuwe woning toch enigszins betaalbaar te maken. Zit jij in een soortgelijke situatie? Dan heb je ongetwijfeld veel vragen. Een van die vragen is ongetwijfeld: “hoeveel hypotheek kan ik krijgen?” In dit artikel bespreken we de belangrijkste factoren die de bank meeneemt in haar overweging:

  • Inkomensgegevens
  • Partners
  • Financiële verplichtingen
  • Soort hypotheek
  • Looptijd

Welnu, je bent een starter die een huis wil gaan kopen en je vraagt aan de bank: hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Alles draait in principe om je inkomen. Bij het aanvragen van een hypotheek zal de bank daarom altijd vragen om financiële gegevens. Meestal gaat het om het bruto jaarinkomen en kun je dat aanvragen bij je werkgever. De hoogte van het bruto inkomen bepaalt in theorie de hoogte van de hypotheek, maar daar zitten wel een paar haken en ogen aan. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar je schulden. Heb je schulden openstaan, dan kun je minder hypotheek aanvragen. De keerzijde daarvan is dat het salaris van je partner soms wel meetelt voor de hoogte van je lening. Je moet dus eigenlijk niet vragen: hoeveel hypotheek kan ik krijgen, maar hoeveel hypotheek kunnen wij samen krijgen? Bekijk de aanschaf van het huis dus niet te individualistisch. Wanneer je een partner hebt waar je mee gaat samenwonen, kan de hypotheek door jullie beiden worden gedragen. Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Die vraag heeft geen eenzijdig antwoord. Je zult verschillende factoren in ogenschouw moeten nemen. Laat je goed voorlichten, zodat je weet waar je aan toe bent.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen: soort hypotheek en looptijd

Dan spelen er nog twee andere factoren mee: soort hypotheek en de looptijd. De twee soorten die veel gebruikt worden zijn de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Bij een lineaire hypotheek betaal je iedere maand een gelijk bedrag aan rente en aflossing. Na verloop van tijd gaat je maandbedrag dus omlaag, omdat je minder rente hoeft te betalen. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je eerst vooral rente, terwijl je pas later gaat aflossen. Je maandbedrag blijft op die manier gelijk, waardoor je zekerheid hebt van schuldvermindering. Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Dat is afhankelijk van de soort hypotheek die je afsluit. De bank heeft meestal een bepaalde voorkeur, waardoor één soort in de regel goedkoper is. Dat is logisch: als ik een annuïteitenhypotheek afsluit bij een bank die daar niet op zit te wachten, neemt de hoeveelheid hypotheek die ik kan krijgen af. Ook looptijd speelt een belangrijke rol. De bank staat te springen om langlopende hypotheken en wil daar over het algemeen dan ook meer voor betalen. Hoe langer jij een verplichting aangaat, hoe meer risico men wil nemen. Bedenk je goed dat het voor de bank altijd maar de vraag is of ze het geleende bedrag ooit terugzien. Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Dat hangt af van de voorwaarden!

Hypotheek berekenen met handige tool

Het afsluiten van een hypotheek is een zoektocht. Je probeert de beste situatie te vinden voor beide partijen. Overleg goed met je partner om te bepalen welke voorwaarden voor jullie het gunstigst is. De juiste soort hypotheek veel voordelen opleveren. Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Zoals gezien is dat een gecompliceerde vraag. Wil je vooraf een indicatie wat je mag verwachten? Surf dan naar https://www.hypotheken.nl/hypotheek-berekenen. Op deze site vind je een handige tool waarmee je precies kunt zien hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Lees meer…