Leer beter tillen

step - TillenBinnen veel bedrijven in Nederland wordt er zwaar fysiek werk gedaan. Dit gaat vaak gepaard met fysieke overbelasting. Wanneer dit eenmaal geconstateerd is, is de medewerker vaak voor langere tijd niet in staat om de werkzaamheden te verrichten. Dit is voor het bedrijf en de medewerker beide niet goed. Het bedrijf verliest niet alleen een mankracht, maar ook geld en de medewerker zit voor langdurige tijd thuis en dat wordt vaak als zeer negatief ervaren. Mensen vinden het prettig om te werken en actief bezig te zijn. Daarom is het belangrijk om, zeker binnen bedrijven waar zwaar fysiek werk wordt gedaan, uw medewerkers ervan op de hoogte te stellen hoe zij dit op de best mogelijke manier moeten doen. Met de aanpak van STEP krijgt u dit op een eenvoudige manier voor elkaar. Zij werken met vier stappen om uw medewerkers op de juiste manier te leren tillen.

  • Onderzoek
  • Preventief trainen
  • Preventie in bedrijf
  • Individuele training

Tijdens de onderzoeksperiode wordt er gekeken naar de werkzaamheden binnen uw bedrijf en hoe uw medewerkers dit aanpakken. Door veel mensen wordt er onderschat hoe belangrijk het is om op de juiste manier te tillen. Het klinkt misschien als iets kleins, maar tillen op correcte wijze kan een wereld van verschil zijn.

Preventief trainen in goed tillen

Wanneer het onderzoek is afgerond en de medewerkers van STEP een goed idee hebben van uw bedrijf en uw medewerkers, gaan zij met u aan de slag binnen het onderdeel preventief trainen. Dit betekent dat u met zijn allen aan de slag gaat en er aan iedereen wordt geleerd hoe de werkzaamheden binnen het bedrijf op de meest veilige manier uitgevoerd moeten worden. Een van de belangrijkste onderdelen hiervan is het tillen. Hier wordt dus binnen de meeste bedrijven de nodige aandacht aan besteed. Het hebben van de juiste houding bij het tillen van zware artikelen is van uiterst belang. Door preventief te trainen weten u en uw medewerkers hoe u lichamelijke klachten kunt voorkomen en dat is voor alle partijen een zeer fijne uitkomst. Er wordt zowel op algemeen gebied van het tillen van producten als specifiek op uw bedrijf gericht, getraind. Op die manier halen u en uw medewerkers het meeste uit de STEP methode. Tenslotte kunnen uw medewerkers niet alleen fysieke klachten op de werkvloer krijgen, maar ook thuis wanneer zij daar bijvoorbeeld de boodschappen de trap optillen. Het is dus belangrijk dat mensen goed op de hoogte zijn hoe ze dit het beste kunnen doen.

Individuele training voor tillen

Naast preventief trainen en preventie in bedrijf wordt er aandacht besteed aan individuele training. Ze hebben er bij STEP voor gekozen om ook op individueel niveau te kijken, omdat ieder persoon anders werkt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat iemand al bepaalde fysieke klachten ontwikkeld heeft, maar dat deze nog niet belemmerend zijn voor het werk dat ze uitvoeren. Ze kunnen dus nog prima dingen tillen, maar op een gegeven moment kan dit natuurlijk erger worden. Dit wil iedereen voorkomen en dus is het belangrijk om voor de juiste manier van tillen ook op individueel niveau te kijken. Hierdoor haalt u de beste resultaten uit de methode. Heeft een van uw medewerkers al last gehad van fysieke klachten? Dan is STEP ook voor hen een goede keuze. Ze werken met een preventieve methode, maar dit betekent niet dat zij geen mensen helpen die al eens uit de roulatie zijn geweest. Ook voor hen hebben zij een preventieve methode die zal voorkomen dat zij nogmaals hun werkzaamheden moeten neerleggen.